Privatøkonomi

Kuppet du skal motstå i 2021

22. november 2021 Lesetid: 5 min

Det er lett å gjøre impulskjøp på Black Friday, men i år gjelder det å være ekstra kritisk til egen kjøpelyst.

— Kombinasjonen av høyt forbruk og lavere finansiell trygghet gjør at flere går en tøffere tid i møte rent økonomisk, sier Geir Inge Skålevik, adm. dir. i Lowell.

— Nordmenn er blant de med høyest gjeldsgrad i verden. Det lave rentenivået og økt prisvekst på boliger har gjort at mange hittil har klart å betjene et boliglån på mange ganger bruttoinntekten. Dette vil raskt kunne snu dersom dagens høye strømpriser vedvarer, og de varslede renteøkningene kommer samtidig med en nedgang i boligprisene. Da vil husholdninger med lite egenkapital og høy gjeld være spesielt sårbare, sier Skålevik.

Mange er allerede i en økonomisk rødsone

I følge Betalingsindikatoren, en undersøkelse analyseselskapet Demoskop har utført for Lowell, sier en av tre nordmenn under 34 år at de ikke vil klare, eller ha store problemer med å betale en uforutsett utgift på 30.000 kroner. Selv når beløpet halveres er det mange som får problemer: Hele en av fem sier de vil slite med å betale en ekstraregning på 15.000 kroner.

TRYKK HER FOR Å LASTE NED BETALINGSINDIKATOREN HØST 2021!

Betalingsindikatoren bekrefter dessverre at personer under 34 år opplever en lavere økonomisk trygghet enn tidligere. Innenfor denne gruppen sier hele 31% av menn at de ofte handler for mer enn de har råd til. Det vil si at stadig flere unge voksne bekymrer seg for om pengene kommer til å vare til neste lønning.

geir_inge_skalevik (1)— Dette er signaler vi må ta på alvor, sier Skålevik.

— Tenk deg om før du lar deg lokke av fristende tilbud, både under Black Friday og i julehandelen. Er det du vurderer å kjøpe noe du har penger til, eller må du handle på kreditt? Kanskje det er lurt å ha en buffer å gå på om varmvannstanken skulle ryke på lille julaften?

Hvordan trygge økonomien din

Forventningsbarometeret fra Finans Norge for 4. kvartal peker på at nordmenn i mindre grad enn før har tiltro til egen økonomi. Varslede renteøkninger, økte strømpriser og endringer i statsbudsjettet kan være årsaker som skaper denne usikkerheten.

— Hvis du er i en situasjon hvor du er usikker på om pengene kommer til å rekke til neste lønning så er det viktig å se på om det er grep du kan gjøre, sier Skålevik.

For noen vil også en presset økonomisk situasjon påvirke stressnivået i hverdagen. I Lowells Betalingsindikator oppgir hele 59% av de med økonomisk utrygg situasjon at den økonomiske situasjonen deres påvirker helse og velvære negativt.

— Det vi vet er at bedre oversikt over inntekter og utgifter vil hjelpe på stressnivået. Et godt råd er å sette opp et budsjett som viser hvor mye penger som kommer inn og hvor mye penger som går ut hver måned. En mal for slike budsjett kan lastes ned på nettet og vil gi et bilde av hvilket utgifter du eventuelt kan kutte for å kunne opparbeide deg en buffer mot uforutsette utgifter.

Heldigvis viser også Betalingsindikatoren at 40% av oss er villige til å spare mer for å være bedre rustet mot uforutsette regninger, og at 30% sier de vil redusere forbruket sitt.

— Sørg for at du ikke drar med deg Black Friday utover vinteren. Bruk heller pengene du sparer til å bygge opp et buffer slik at privatøkonomien din står bedre rustet i tiden som kommer, avslutter Skålevik.

TRYKK HER FOR Å SE  TALLENE FRA DEN SISTE  BETALINGSINDIKATOREN!

Tekst: Storycraft

Lowell

Lowell

Lowell er Europas nest største aktør innen kreditthåndtering. Vi tilbyr helhetsløsninger og tjenester innen kreditthåndtering til store så vel som mindre bedrifter. Våre tjenester omfatter alt fra fakturering, betalingstjenester, inkassotjenester, kjøp av fordringer og omfattende analysetjenester.

Betalingsindikatoren Forbrukeradferd Black Friday